Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Skrevne portrætter

Journalistik: Portrætter af humanitære profiler og deres drivkraft. Blandt andre fotograf Jan Grarup, restauratør Anh Lê, Uffe Buchardt og Ulla Tørnæs.

Skrevne portrætter

Stemmen i det journalistiske portræt

Et godt portræt har en stemme, som får læseren til at føle og mærke den portrætterede.

Jeg kan få et portræt til at tale ud gennem skærm og papir.

Portrætter af mennesker med en humanitær mission

Mennesker med en mission gør mig mest nysgerrig. Mange af dem jeg har interviewet har enten haft det humanitære som deres arbejdsområde eller en stemme i debatten som fx Anh Lê grundlæggeren af restauranten Lê Lê. Anh er selv er bådflygtning fra Vietnam:

Uddrag af portræt med Anh Lê:

“… Skibet er bygget, så de flygtende kan ligge i lag. I begyndelsen er der mad, rent drikkevand og folk forsøger at besørge så anstændigt som muligt, men som dagene går, lægger der sig en tung stank af afføring på skibet. Folk er svage af mangel på mad og vand. I styrhuset koger Anhs far ris på saltvand. Anh bliver meget tørstig af det. Hun er også bange. De første dage har hun kunnet gå lidt rundt, men nu må hun ikke forlade styrhuset. Et af de andre børn er nemlig faldet over bord. Ned til de hajer, der følger skibet. Sulten, tørsten og frygten får Anh til at græde, men hendes bror siger:

”Du må ikke græde. Det må du holde op med.”

Fra den dag græder Anh ikke længere, hvis hun er ked af det eller bange. Lige indtil i dag, hvor hun sidder i sin succesrige restaurant Lê Lê på Vesterbrogade i København og for første gang fortæller detaljeret om flugten.

Anh undskylder sine tårer, som hun forsøger at tørre væk.

”I min familie lagde vi flugten bag os, da vi kom til Danmark. Vi talte aldrig om det. Vi havde fået en ny mulighed. Men med alle de syriske flygtninge, der kommer nu, synes jeg, det er vigtigt at fortælle, hvordan det egentlig er at være flygtning. At være flygtning ønsker jeg ikke for min værste fjende,” siger den nu 42-årige Anh med tyk stemme.”

Læs hele portrættet af Anh Lê her (eksternt link)

Læs portræt af Jan Grarup her (pdf)

Læs portræt af Uffe Buchardt her (pdf) Foto: Camilla Schiøler